Cikkek: 370578 
  Főoldal Cégbemutató Rendelés Elérhetőség
2024. július 17.   
Lapszemle
Lapszemle
 Erdélyi lapszemle
Sajtófigyelő
  Felhasználónév
  Jelszó
Belépés
Magánarchívum
Keresés
Erdélyi lapszemle

 

Băsescu: az RMDSZ zsarolással érte el a regionális átszervezés elhalasztását. „Nem tartom korrektnek, hogy egy kisebbséget képviselő partner etnikai érdekektől vezérelve megakadályozza a többség számára kedvező folyamatokat. Ez politikai erkölcs kérdése. A magyar kisebbség is része ennek az országnak” – fejtette ki az államfő a 10TV televízióban, szerda este – írja a Krónika.

 

Az RMDSZ kikéri magának. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elutasítja Traian Băsescu kijelentéseit, miszerint az RMDSZ zsarolt volna a területi-közigazgatási átszervezés ügyében, hangsúlyozva: a szövetség döntése nem a többség és az államfő ellen irányul – mondotta. Kelemennek meggyőződése, hogy tárgyalások és párbeszéd révén lehet olyan megoldást találni, amely következtében megvalósítható a minden állampolgár és minden közösség érdekeit szolgáló közigazgatási reform – írja a Háromszék.

 

Vádemelés a rektor ügyében. Vádat emelt a Fehér Megyei Törvényszék melletti ügyészség négy fiatalember ellen, akik két héttel ezelőtt megverték a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát, valamint az intézmény egyik alkalmazottjának a férjét. Az ügyészség szerint a vádlottak magyarellenes szólamokat skandáltak, ezért diszkriminációra való felbujtás miatt is vádat emeltek ellenük. Közülük az egyik férfi a román hadsereg alkalmazottja – közli a Szabadság.

 

Miért késik a Sapientia akkreditációja? Csaknem egy éve, a Tusványosi Szabadegyetemen jelentették be, hogy az ARACIS elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációját, s a végleges döntés már csak a politikától függ. Akkor mindenki azt gondolta, pár hétig tart majd a folyamat, továbblépésről azonban még most sincs szó. Az egyetem rektora, Dávid László szerint politikai eszközökkel késleltetik az egyetem véglegesítését – írja a Vásárhelyi Hírlap.

 

A magyar nyelvű oktatásért harcol továbbra is a KMEI. A magyar nyelvű oktatás megerősítését és versenyképességének növelését, a tehetséggondozást céljai között fogalmazza meg a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a Babes–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának szakmai háttérintézménye. Tegnap délben Veres Valér leköszönő igazgató az elmúlt egy év megvalósításairól beszélt, ugyanakkor Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutató, a KMEI újonnan megválasztott igazgatója is bemutatkozott – olvashatjuk a Szabadságban.

 

Már csak Gáspárik pályázik a színházigazgatói tisztségre. Bukarestben pénteken 15 órakor kezdődik a szóbeli. Annak a versenyvizsgának az utolsó fordulója, amelyen eldől, hogy ki lesz a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója. Többen pályáztak, de a hírek szerint már csak Gáspárik Attila, a színitanoda jelenlegi rektora van versenyben – közli a Vásárhelyi Hírlap.

 

Lassult a román gazdaság növekedése a második negyedévben. Az előzetes adatok szerint lassult az export és a gazdasági termelés növekedése a második negyedévben – nyilatkozta Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője. Ugyanakkor Franks azt mondta az IMF egyelőre megtartja az egész évre vonatkozó 1,5 százalékos növekedési becslést, és alapul az első negyedéves, várakozásoknál nagyobb növekedést veszi – írja a Szabadság.

 

Kötelező lakásbiztosítás: vita a határidő körül. Elvileg két hét múlva járna le a kötelező lakásbiztosítási szerződések megkötésének határideje, az erre vonatkozó törvény néhány szakaszának előírásaiból viszont az derül ki, hogy csak 2012 augusztusában. Ettől függetlenül ajánlatos „bebiztosítanunk” magunkat – írja a Hargita Népe.

 

Tovább csökkennek az uniós roamingdíjak. Mától csökkennek az Európai Unión belüli, külföldi mobilhálózatok szolgáltatásainak igénybevételi, úgynevezett roamingdíjak felső határai – jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön. A lépéssel az indított hívások percdíját a korábbi 39 cent helyett 35 centben, míg a fogadott hívásokét a korábbi 15 cent helyett 11 centben korlátozzák – adja hírül a Népújság.

 

 
Szolgáltatásaink
Sajtófigyelés
Médialemzés
Közvélemény- és piackutatás